Monday, March 28, 2011

Simple Creamy Carbonara Spagetti- Hostel Life Version!

Hi u olls, hari Chef Dee nak ajar u olls cara-cara camne nak wat Spaghetti Creamy Carbonara versi hostel life.huhu...
Picture credit

Sowi lah terpaksa cilok je pic ni dari internet, hari tu da snap pic, tapi disebabkan hanya kamera fon, it turns out BAD! So, i hereby declare, that it's not my picture. Cilok saje ma... Ni tak kire plagiarism kn, bub kita bagi kredit kat orang tu kan3? huhu...

Bukan nak puji diri ke hape ker, tapi my spaghetti yang I wat that day lebih kurang gini la rupaya-da hengkau pakai sos Prego macik! Campak2 pe yang patot jer . Huhuhu.. *Bangga tu memang la ada sikit, bub 1st time masak sendri wokeh. And my housemate like it-except for untuk sorang yang tekak dia memang tak kena dengan western food nih. huhuhu...

Bahan-bahan
-1 pack of San Remo sphagetti- this one is the best choice for me.mahal, but bebaloi2 u!
-1 can of Prego Creamy Carbonara Sauce
-Daging burger/Daging cincang pon boley sajer huhu..yag ni ikot suka kreativiti sendiri, nak pkai ayam pom boley, tapi aku prefer daging burger bub dia wangi bila goreng, dia add flavour kat sauce Prego tuh huhhu..Nak pakai daging burger ayam pom boley huhu.kuantiti pom ikot sesedap tekak je k?huhu
-2 ulas bwang putih. -cincang halus2
-Cendawan butang dalam tin-bli yg mmg da siap potong, tp I pakai REX punye, sedap,makan macam tu je huhu...
-Keju-Ikot suka hati nak pakai mana satu, mozarella ke, parmesan ke..pakai je mana2,sume sodapp..
-Black pepper ajinomoto


Cara-cara Membuatnya
1) Rebus spaghetti dalam periuk yag mendidih. Jangan masuk semasa belum mendidih, lambat la jawabnya nak menunggu dia lembik. Nak tahu da masak lom spagettinya tu, pandai2 la rasa sendiri. Kalau da tak rasa tepung tu, boley la angkat naik and toskan. Haa,semasa merebus tu jangan lupa masukkan garam secukup rasa, tak nak bagi spagetti tu tawar ngat. Pastu, da tos pe semua, jangan lupa lak kacau sedikit marjerin ke dalam spagetti tu sebab kita tak nak bagi spagetti tu kering sangat.

2) Cincangkan daging burger halus-halus. Pastu goreng sampai garing cam daging burger sikit. Tak pun sesuka hati ko la nak wat camne pom. Dia tak kisah garing bub bila kita campur dalam sos nanti, dia jadi lembik balik, so dia rasa pom kaw2 jer..Memang sesuai la...

3) Untuk buat sosnya, kita akan pakai minyak sama yang kita pakai buat goreng daging burger tadi tu. So that wangi daging tu meresap masok dalam kita punya sos. Dengan minyak tu, tumiskan bawang putih tadi sampai naik bau.

4) Tuangkan sos prego, cendawan butang yang telah ditos(simpan air cendawan tu sikit, sebab kalau kita rasa sos tu pekat sangat, boleh pakai air cendawan tu untuk kurangkan kepekatan sos ) and then daging cincang yang telah digoreng tadi. Pastu masukkan black pepper, masuk sesedap rasa. Atas sedap tekak la yer?( Step ni gak ley skip jadi last, pas da tuang sos atas spagetti-depends la yer? ) Kacau sampai sebati.


5) Tengok kepekatan sos. Kalau pekat sangat, tambah air cendawan sikit. Kalau cair sangat, biarkan dia mendidih sampai pekat k?

6) Da siap tu semua, sediakan spageti di dalam pinggan. Tuang satu senduk(suka hati nak sos banyak ke sikit-sy suka sos bnyak2 huhu) sos creamy carbonara ke atas spagetti tersebut. Parut cheese ke atasnya dan sprinkles sedikit black pepper. Sedia untuk dihidang. Yumm yumm...

Setakat itu sahaja dari chef Dee, adios! :)

2 comments:

  1. wah sedapnya...nak try

    ReplyDelete
  2. singgah n follow cinie..nice blog..ehe..der mase follow me back yup at http://adewkyuyueaffens.blogspot.com

    ReplyDelete

Borak-borak Cafe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...